panelarrow

Actueel in Tubantia, Lees bericht PCOB

| 0 comments

De Protestants Christelijke Ouderenbond Neede plaatste dit bericht afgelopen weken in dagblad Tubantia.
Het is een bericht om eens na te lezen en dat ons tot overdenken zet.

Ouderen hebben zorgen

Dat de regio van bevolkingskrimp naar groei schiet, is mooi, maar dat vereist aanpassingen. Dat vindt ouderenorganisatie PCOB. Zowel zorg als doorstroom qua wonen blijven nu achter. “Berkelland heeft de potentie van een groeibriljant.”

PETER ZANDEE

De theorie is mooi: als je ouder wordt, ga je op een bepaald moment kleiner wonen. Je stroomt door, heet dat. Maar de woningmarkt werkt op dit moment net even anders, ervaren ouderen. Henk Markerink en Roelof Reinders van ouderenbond PCOB melden aan de keukentafel dat bij elk van hen het idee strandt op het kunnen vinden van een vervangende seniorenwoning.

“De animo om vanuit het westen van het land naar bijvoorbeeld dit deel van de Achterhoek te verhuizen, is enorm. Voor het bedrag van een zeer bescheiden rijtjeshuis in de Randstad zit je hier vrijstaand en veel ruimer”, schetst Markerink.

Bereikbaarheid

“De nieuwe N18 heeft de bereikbaarheid goed gedaan. En thuiswerken vanwege corona heeft mensen de ogen geopend: het maakt minder uit of je direct in de stad zit. Er is sprake van een toestroom vanuit het westen. Je bent je huis nu z├│ kwijt. Maar dan…”

Roelof Reinders: “Wachtlijsten voor seniorenwoningen en appartementen voorkomen eenvoudig kunnen verhuizen. En dus zet je je huis nog maar niet te koop.”

De gemeente zou van de nood een deugd moeten maken, vindt Markerink. “Relatieve rust en ruimte, bereikbaarheid, noem maar op: Berkelland en de Berkellanders verdienen een marketing manager. En dan inzetten op realiseren van die groeimogelijkheden. Niet blijven steken in PR-reclamepraat.”

Keukentafelgesprekken

Een ander aspect waar de Needse afdeling van ouderenbond PCOB als grootste seniorenorganisatie in Berkelland momenteel tegenaan loopt, is de kwaliteit van de lokale zorg, stelt Markerink. “We hebben een lokale ombudsman. Die heeft het onverwacht druk. Mensen zijn bang om te klagen over mensen waarvan ze zich afhankelijk voelen. Maar of het nu gaat om de huisarts of de ambtenaar van VoorMekaar met wie je een keukentafelgesprek hebt: we leven in een moeilijke tijd. Onze ombudsman anonimiseert wat hij hoort. Maar we proberen er wel over aan de praat te komen, om situaties te verbeteren.”

Markerink: “De gemeenten hebben de zorg op hun bordje gekregen. Onze stellige indruk is, dat keukentafelgesprekken beter kunnen, over wat mensen zelf kunnen en welke zorgvragen ze hebben. Achterhoekse bescheidenheid is nog wel eens een stoorzender. ‘t Geet wal.” Reinders: “Vanuit het onderwijs is het vrij normaal om zoiets met behulp van een camera te analyseren.”

 

 

 

Geef een reactie

Required fields are marked *.